Понеділок, 20.05.2024, 06:43

Юридична консультація

Юридичні послуги

Юридична допомога

Головна » ЛЬготна пенсія
15:06
ЛЬготна пенсія
В 2009 році один з робітників підприємства (СМЕД) пішов на пільгову пенсію, призначену згідно до частини 2 Прикінцевих положень ЗУ "Про загальнобов"язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту "б-з" ст.13 ЗУ "Про пенсійне забезпечення". Однак, в 2010 році це підприємство було ліквідоване, робітників з нього зачислили на новостворене підприємство того ж профілю, але цей пенсіонер вже на новому підприємстві вже не числиться. Однак главбух продовжувала перерахування до Пенсійного фонду пільгової пенсії, а Пенсійний фонд недавно надав інформацію про зайвоперераховані кошти. Скажіть, невже цей працівник тепер залишиться без пенсії? Чи можна цю льготну пенсію отримувати з державного Пенсійного фонду? Або які є варіанти для цього пенсіонера? Дякую.
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 1526 | Додав:
УВАГА! Адміністрація сайту надсилає відповіді на описані проблемні ситуації (запити) лише на електронну пошту, вказану при подачі заявки. Консультації безпосередньо на сторінках сайту здебільшого не проводяться.
Залишати коментарі може лише адміністратор сайту, зареєстровані користувачі мають змогу редагувати свою заявку.
0  
1 msmweb   (19.11.2010 18:52) [Материал]
Відповідно до п. 2 Закону України "Про загальнобов'язкове державне пенсійне страхування", пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України ( 36-2003-п ), та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.
До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди:
1) особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".
У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.
При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.
Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України , крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах
(включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Таким чином, відповідно до наведеного, підприємство перераховувало кошти для покриття витрат на виплату і доставку пенсії. Тепер воно ліквідовано, а пенсіонер ніякого відношення до нього не має. Йому пенсія буде повинна нараховуватись відповідно до загальних правил (ст. 27 та 28 Закону) з врахуванням відрахувань підприємства до моменту ліквідації.


При необхідності зареєструйтесь або зайдіть на сайт:
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Архів заявок
Цивільне право
Сімейне право
Спадкування
Трудове право
Соціальне забезпечення
Житлове право
Захист прав споживачів
Земельне право
Господарське право
Податкове право
Банківське право
Кримінальне право
Адміністративне право
Митне законодавство
Процесуальні питання
Інші, не віднесені до перелічених категорій
Наше опитування
Як допоміг наш сайт?
1. на "5"
2. на "4"
3. на "3"
4. на "2"
Всього відповідей: 168
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0