Четвер, 25.04.2024, 19:57

Юридична консультація

Юридичні послуги

Юридична допомога

Головна » Перемещение роботника
15:42
Перемещение роботника
Доброго дня! Допоможіть вирішити наступну ситуацію: працівник одного заводу протягом робочого дня переміщується на роботу на інше підприємство у тій же місцевості, по тій же спеціальності за усним наказом його керівника для виконання робіт в межах кваліфікації.
Питання: якими документами регулюється переміщення та хто відповідає за техніку безпеки працівника на іншому підприємстві??? Чи має право керівник УСНО надавати такий наказ??
Буду дуже вдячний за відповідь!!
Категорія: Трудове право | Переглядів: 1084 | Додав: | Теги: переміщення на роботі на інше підпр
УВАГА! Адміністрація сайту надсилає відповіді на описані проблемні ситуації (запити) лише на електронну пошту, вказану при подачі заявки. Консультації безпосередньо на сторінках сайту здебільшого не проводяться.
Залишати коментарі може лише адміністратор сайту, зареєстровані користувачі мають змогу редагувати свою заявку.
+1  
2 msmweb   (09.11.2010 16:14) [Материал]
Згоден а AGrozzом, проте невелика поправка - одне підприємство не може бути структурним підрозділом іншого підприємства. Проте в іншому хід думки правильний.
Від себе хочу резюмувати, що зазначене Вами питання регулюють ст. ст. 32-34 Кодексу законів про працю України (КЗпПУ).
Зокрема, відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 32 КЗпПУ, переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством.
Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації чи посади,
обумовленої трудовим договором. Власник або уповноважений ним орган не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров'я.

Згідно положень ст. 33 КЗпПУ, тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, допускається лише за його згодою.
Власник або уповноважений ним орган має право перевести працівника строком до одного місяця на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо вона не протипоказана працівникові за станом здоров'я, лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також інших обставин, які ставлять або можуть
поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, з оплатою праці за виконану роботу, але не нижчою, ніж середній заробіток за попередньою роботою.
У випадках, зазначених у частині другій цієї статті, забороняється тимчасове переведення на іншу роботу вагітних жінок, жінок, які мають дитину-інваліда або дитину віком до шести років, а також осіб віком до вісімнадцяти років без їх згоди.

Стаття 34 КЗпПУ регулює переведення на іншу роботу в разі простою. В ній зазначено, що простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю
організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.
У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

Усно керівник не може надавати такий наказ, оскільки переведення на іншу роботу фіксується навіть в особовій картці працівника де зазначається підстава - конкретний наказ. Щодо техніки безпеки - конкретно не передбачаються певні особливості чи виключення для працівників, які були переведені на нове підприємство, а тому вона проводиться за загальними для цього підприємства правилами.
Таким чином, знаючи конкретні особливості Вашої ситуації та аналізуючи вищенаведене, робіть висновки.


0  
1 AGrozZ   (09.11.2010 13:08) [Материал]
У статті 32 Кодексу законів про працю України зазначено наступне:
"Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором."
Тому якщо підприємство, на котре Вас переміщують, є структурним підрозділом Вашого - то керівник має цілковите право так вчиняти. Але, якщо підприємство дійсно ІНШЕ, тоді керуйтеся п.1 цієї ж статті:
"Переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча
б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника..."

При необхідності зареєструйтесь або зайдіть на сайт:
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Архів заявок
Цивільне право
Сімейне право
Спадкування
Трудове право
Соціальне забезпечення
Житлове право
Захист прав споживачів
Земельне право
Господарське право
Податкове право
Банківське право
Кримінальне право
Адміністративне право
Митне законодавство
Процесуальні питання
Інші, не віднесені до перелічених категорій
Наше опитування
Як допоміг наш сайт?
1. на "5"
2. на "4"
3. на "3"
4. на "2"
Всього відповідей: 168
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0