Середа, 08.05.2024, 21:24

Юридична консультація

Юридичні послуги

Юридична допомога

Головна » Відеоспостереження за пасажирами та пішоходами
14:59
Відеоспостереження за пасажирами та пішоходами
Якими законодавчими актами регулюється чи унормовується відеоспостереження за громадянами України на вулицях і в транспорті? Питання зумовлене тим, що помітив у салоні київського швидкісного трамваю №3 (вагон оновлений, з логотипом Євро-2012) 3 камери відеоспостереження, направлені в салон. Це обурює, оскільки я не хочу, щоб за мною спостерігали ще й у транспорті. Якщо з камерами на дорогах (проти авто-порушників швидкісних обмежень) ще якось можна змиритись, то як бути з камерами в метро, трамваях, крамницях і, особливо, на вулицях, адже будь-який пішохід зараз у Києві потрапляє у око десятків, якщо не сотень, камер відеонагляду, які встановлюють як держустанови (СБУ, МВС, КМДА та ін.) так і приватні організації чи особи (банки, супермаркети, кіоски, веб-камери та ін.). Причому попередження "Увага! ведеться відеоспостереження" можна побачити вкрай рідко. Колись під час мого навчання в університеті на моє питання викладач з права запевнила мене, що без моєї на те згоди різноманітні фотографи і відеорепортери не мають права знімати мене, принаймні, у громадських місцях, а також використовувати ці фото-відео матеріали у своїй профдіяльності. А зараз навіть по телебаченню можна побачити, як людей фільмують просто на вулицях, не питаючи їхньої згоди, для подальшого використання як фону чи масовки для якоїсь передачі чи випуску новин. Чув навіть про нову технологію захисту автомобілів, коли в припаркованій машині постійно працює веб-камера, що фотографує всіх, хто наближається до машини, а фото людей, які надовго біля неї затримались, одразу надсилається на електронну пошту власника машини. Такий стан речей викликає у мене серйозне занепокоєння стосовно мого конституційного права на приватне життя і захист інформації особистого характеру (нащо всім знати куди і як я ходжу щодня і чим їжджу?). Отже, підсумую питання: 1. Які закони чи постанови регулюють цей відео-хаос на вулицях Києва і України загалом? 2. Чи мають вони (керівництво установ, влада, приватні особи) право знімати мене на зупинках і в салоні громадського транспорту, у супермаркетах і на вулиці? 3. Як мені захистити свої права, якщо матеріали з камер відеоспостереження (або від якогось відеооператора з новин) будуть використані без моєї згоди у передачі чи рекламі, яка може завдати мені моральних збитків, чи використані якимось іншим чином на шкоду мені? 4. Чи всюди, де є камери, повинен бути знак-попередження про відеоспостереження, і чи дозволене приховане відеоспостереження. Прошу Вашу відповідь надіслати на мою ел. скриньку (infoserfer@gmail.com) і заздалегідь дякую за Вашу увагу. Інфосерфер.
Категорія: Інші, не віднесені до перелічених категорій | Переглядів: 1096 | Додав:
УВАГА! Адміністрація сайту надсилає відповіді на описані проблемні ситуації (запити) лише на електронну пошту, вказану при подачі заявки. Консультації безпосередньо на сторінках сайту здебільшого не проводяться.
Залишати коментарі може лише адміністратор сайту, зареєстровані користувачі мають змогу редагувати свою заявку.
0  
2 Infoserfer   (30.09.2011 12:56) [Материал]
Дякую за відповідь, AGrozZ, але деякі питання залишаються: які закони регулюють відеонагляд і як щодо попереджувальних знаків про відеоспостереження, зокрема, чи повинен бути подібний знак на дверях згаданого мною трамваю?

0  
1 AGrozZ   (27.09.2011 14:31) [Материал]
Відеоспостереження у громадських місцях на законодавчому рівні не заборонено, тим більше, що воно ведеться з метою запобігання злочинам та правопорушенням. А от якщо плівку з Вашим зображенням десь використовують - то тут Ви вже маєте право звертатися до суду за захистом своїх прав на приватність, і вимагати відміни такої публікації та відшкодування завданих збитків.

При необхідності зареєструйтесь або зайдіть на сайт:
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Архів заявок
Цивільне право
Сімейне право
Спадкування
Трудове право
Соціальне забезпечення
Житлове право
Захист прав споживачів
Земельне право
Господарське право
Податкове право
Банківське право
Кримінальне право
Адміністративне право
Митне законодавство
Процесуальні питання
Інші, не віднесені до перелічених категорій
Наше опитування
Як допоміг наш сайт?
1. на "5"
2. на "4"
3. на "3"
4. на "2"
Всього відповідей: 168
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0