П`ятниця, 26.04.2024, 11:26

Юридична консультація

Юридичні послуги

Юридична допомога

Головна » Відмова співвласником від своєї частки квартири
11:33
Відмова співвласником від своєї частки квартири
Ситуація така: є 3 співвласників квартири (2 сестер та їх мати, частки не визначені). Одна з сестер (С1) хоче подарувати свою частину матері (М). Консультація з місцевим нотаріусом принесла нам лише купу нових запитань, тому хотілось би отримати додаткову консультацію:
1. Чи може юридично С1 просто відмовитись від своєї частини на користь матері (без права у майбутньому передумати)? Чи тут єдиний вихід це дарування? Нотаріус наполягає на договорі дарування (але можливо просто хоче додатково підзаробити?)
2. Чи обов'язково потрібен дозвіл опікунської ради, якщо в С2 є малолітня дитина (прописана в цій квартирі)? Адже ця дитина не є ні співвласником, ні дарувальником, ні дитиною дарувальника, і дарування відбувається в межах однієї сім'ї - фактично є всього лиш перерозподілом часток.
3. Які оплати повинні здійснити обидві сторони, окрім послуг нотаріуса?
Категорія: Житлове право | Переглядів: 2523 | Додав:
УВАГА! Адміністрація сайту надсилає відповіді на описані проблемні ситуації (запити) лише на електронну пошту, вказану при подачі заявки. Консультації безпосередньо на сторінках сайту здебільшого не проводяться.
Залишати коментарі може лише адміністратор сайту, зареєстровані користувачі мають змогу редагувати свою заявку.
0  
1 AGrozZ   (03.10.2011 11:44) [Материал]
Відступлення від своєї частки у спільній сумісній власності варто оформити саме договором дарування. Для цього доведеться попередньо зробити виділ частки у власності (все це оформлюється саме у нотаріуса).
Дозвіл опікунської ради не потрібен - дитина не є співвласником майна.
Оплату нотаріальних послуг проводить сторона-дарувальник. Крім послуг нотаріуса сплачується державне мито - 1% від вартості частки, що дарується (1% - бо дарування в межах сім`ї)

0  
2 syavych   (03.10.2011 20:15) [Материал]
Стосовно опікунської ради (ОР): перед даруванням необхідно ж визначити частки - власність спільна сумісна? Для цієї процедури за словами нотаріуса все рівно необхідний дозвіл ОР, навіть якщо малолітня дитина не є співвласником, а лише прописана. Чи не так?

Стаття 12. Захист прав та інтересів дітей при вчиненні правочинів щодо жилих приміщень
ч. 4 Для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування. Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав і охоронюваних законом інтересів дітей при наданні згоди на вчинення правочинів щодо належного дітям нерухомого майна.

При необхідності зареєструйтесь або зайдіть на сайт:
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Архів заявок
Цивільне право
Сімейне право
Спадкування
Трудове право
Соціальне забезпечення
Житлове право
Захист прав споживачів
Земельне право
Господарське право
Податкове право
Банківське право
Кримінальне право
Адміністративне право
Митне законодавство
Процесуальні питання
Інші, не віднесені до перелічених категорій
Наше опитування
Як допоміг наш сайт?
1. на "5"
2. на "4"
3. на "3"
4. на "2"
Всього відповідей: 168
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0