П`ятниця, 19.04.2024, 05:35

Юридична консультація

Юридичні послуги

Юридична допомога

Головна » Відмова від аліментів і позбавлення батьківських прав
16:38
Відмова від аліментів і позбавлення батьківських прав
Доброго дня. Мій колишній чоловік висловлює сильне бажання відмовитися від сплати аліментів і заради цього готовий відмовитися від батьківських прав. Я (мати) не маю статусу одинокой матері. Виходячи з цього, в мене до вас кілька питань:

1. Чи може він (бувший чоловік) без моєї згоди відмовитися (через суд, опікунську раду чи нотаріуса) від сплати аліментів?
2. Яка процедура відмови від аліментів (з його боку)?
3. Якщо він відмовиться від батьківських прав і не буде платити аліменти то на що можу розраховувать я? Чи буде держава мені платити якісь кошти, надавати якісь пільги і чи зявиться в мене статус одинокої матері?
4. Чи можу я отримувати з мого бувшого чоловіка ще щось окрім аліментів (гроші)?
5. Якщо він відмовляється від батьківських прав (через нотаріуса чи суд), чи звільняє це його від сплати аліментів і що в такому разі отримую я як мати?

Він сказав що готовий відмовиться від дитини тільки щоб йому не сплачувати аліменти. Порадьте будь ласка які мої наступні дії?. Дякую.

Категорія: Сімейне право | Переглядів: 7372 | Додав:
УВАГА! Адміністрація сайту надсилає відповіді на описані проблемні ситуації (запити) лише на електронну пошту, вказану при подачі заявки. Консультації безпосередньо на сторінках сайту здебільшого не проводяться.
Залишати коментарі може лише адміністратор сайту, зареєстровані користувачі мають змогу редагувати свою заявку.
+1  
1 AGrozZ   (28.03.2011 13:32) [Материал]
1. Сплата аліментів є обов`язком, а отже, відмовитися від неї неможливо. Щодо відмови від батьківських прав - то згідно ч.3 ст.155 Сімейного кодексу України "Відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства."
Власне кажучи, тут і криється відповідь на решту Ваших запитань. Позбавити батьківських прав може лише суд, але не в добровільному порядку - тобто для того, щоб Вашого чоловіка позбавили прав батьківства до суду має звернутися не він, а Ви чи заклад охорони здоров'я,навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років. І навіть у цьому разі Ви маєте знати, що, згідно ч.2 ст. 166 СК України "Особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.".
Таким чином, від обов`язку сплачувати аліменти Ваш колишній чоловік ніяк не позбавиться.

При необхідності зареєструйтесь або зайдіть на сайт:
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Архів заявок
Цивільне право
Сімейне право
Спадкування
Трудове право
Соціальне забезпечення
Житлове право
Захист прав споживачів
Земельне право
Господарське право
Податкове право
Банківське право
Кримінальне право
Адміністративне право
Митне законодавство
Процесуальні питання
Інші, не віднесені до перелічених категорій
Наше опитування
Як допоміг наш сайт?
1. на "5"
2. на "4"
3. на "3"
4. на "2"
Всього відповідей: 168
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0