Четвер, 28.03.2024, 15:34

Юридична консультація

Юридичні послуги

Юридична допомога

Головна » виплата аліментів повнолітній дитині
19:03
виплата аліментів повнолітній дитині
Чи повинен я сплачувати аліменти повнолітній дитині -19 років .яка закінчила ПТУ отримала спеціальність-маляр-штукатур.але вдруге поступила і здобуває іншу спеціальність в цьому ж ПТУ.В даний час я сплачую 25% від заробітньої плати чи можно зменьшити відсоток виплати? В мене друга сім я та дочка-15 років студентка коледжу.
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 859 | Додав:
УВАГА! Адміністрація сайту надсилає відповіді на описані проблемні ситуації (запити) лише на електронну пошту, вказану при подачі заявки. Консультації безпосередньо на сторінках сайту здебільшого не проводяться.
Залишати коментарі може лише адміністратор сайту, зареєстровані користувачі мають змогу редагувати свою заявку.
0  
1 Yurist   (07.12.2011 15:05) [Материал]
--------
Відповідно до ч. 1 ст. 199 Сімейного Кодексу України "Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у звязку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобовязані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.
-------
1) У даній статті ключовими словами для вашої ситуації є "продовжують навчання" та "якщо батьки можуть надавати матеріальну допомогу".
Таким чином, незалежно від того чи Ваша донька навчається на платній чи державній формі навчання і чи повторно здобуває спеціальність, Ви зобовязані надавати їй допомогу, тобто платити аліменти до досягнення нею 23 років або закінчення навчання (якщо це станенться скоріше, ніж донька досягне 23-річного віку).
При цьому, для того щоб настали такі зобовязання потрібно, щоб Ваша колишня дружина подала позов до суду (навіть якщо Ви раніше вже платили аліменти, то з виповненням 18-ти років таке зобовязання припиняється). Тобто має бути активна дія зі сторони позивача у вигляді подання позовної заяви.
"Якщо батьки можуть надавати матеріальну допомогу" - це означає, що у судовому порядку Вам потрібно довести неможливість надавати таку допомогу. На практиці такі випадки, коли суд визнає настільки струтне становище відповидача трапляються дуже рідко.

2) Якщо ви виплачували 25% від заробітної плати, то відповідно до ст. 192 Сімейного Кодексу України "...розмір аліментів може бути зменшено у разі зміни матеріального або сімейного стану (платника аліментів)...або погіршення його здоровя". Проте якщо Ваша донька досягла 18-річного віку, то дане питання фактично вирішене, оскільки Ви виконали свій обовязок по утриманню дитини. Проте якщо повторно буде подяння на Вас в суд, то див вище пункт 1.

Якщо дана консультація Вам допомогла, будь-ласка, оцініть її. Дякуємо.

При необхідності зареєструйтесь або зайдіть на сайт:
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Архів заявок
Цивільне право
Сімейне право
Спадкування
Трудове право
Соціальне забезпечення
Житлове право
Захист прав споживачів
Земельне право
Господарське право
Податкове право
Банківське право
Кримінальне право
Адміністративне право
Митне законодавство
Процесуальні питання
Інші, не віднесені до перелічених категорій
Наше опитування
Як допоміг наш сайт?
1. на "5"
2. на "4"
3. на "3"
4. на "2"
Всього відповідей: 168
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0